O Kleku

Home / O Kleku


klek_05Klek je malo primorsko mjesto koje se nalazi u prekrasnoj uvali uz magistralnu cestu između Splita i Dubrovnika. Smješteno je uz samu granicuRepublike Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, u općini Slivno, uDubrovačko-Neretvanskoj županiji. Nekada je bio dijelom slavneDubrovačke Republike, a danas je ovdje nastanjeno oko dvjestotinjak stanovnika koji se bave uzgojem raznog voća i povrća, ribolovom i turizmom.
U usjeklini Kleka, gusto obraslom maslinama, murvama i vinovom lozom, nalazi se visok, četverokutan toranj iz venecijanskog doba, još uvijek očuvan (poznat kao kula Nonković) te kapela i ostaci zida iz XVII.-XVIII. st. U mjestu se nalazi nova crkva Sv. Petra i Pavla, izgrađena 2004.g.
Iznad Kleka su ruševine starog grada Smrdan – dobro očuvane zidine jedne vjerojatno venecijanske tvrđave, koja je služila za nadziranje ulaza u Neumski zaljev. U njenoj pustoj unutrašnjosti nalazi se crkva Sv. Marije.Kula_Nonkovic
Iznad ruševine na strmoj glavici stoji kao još bolji vidikovac tvrđava Gradina iz predrimskog doba, zaštićena trima koncentričnim suhozidinama, s vidikom na prevlaku Ston, na poluotok Pelješac, ušćeNeretve Naronu. Nedaleko od Smrdan-grada je velika nekropola stećaka– kameni nadgrobni spomenici iz srednjega vijeka.
Okružen stoljetnim maslinama, oleandrima i drugimmediteranskim biljem, Klek je idealno odredište za miran i ugodan boravak za društvo, parove i obitelji.
Velika šljunčana plaža prostore se cijelom dužinom naselja. Plaža je uređena, a posjetiteljima se nudi mogućnost iznajmljivanje skutera, pedalina, suncobrana, ležaljki i bicikla. Nedaleko su naselja DubokaRepićRadalj Komarna s lijepim
plažama. Južno od Kleka smještena je Moračna,  mala pješčana plaža i uvala s nedirnutom prirodom i maslinicima.
Osim kupanja i rekreacije na vodi turistima su na raspolaganju četiriteniska terena, igralište za minigolf i stolni tenis, boćalište kao i dječje igralište. U središtu mjesta veliki je parking u sijeni maslinovih stabala.
Osim privatnih iznajmljivača, smještaj možete naći i u dva manja hotela, a na usluzi su vam i nekoliko restorana i kafića, slastičarna, picerija, dva minimarketa, ambulanta, pošta, mjenjačnica, prodavaonica novina te štandovi sa svježim voćem i povrćem. Klek ima i umjetničku galeriju slika “Stećak“.
klek_68Dugačka i osvjetljena šetnica uz more – Lungo Mare,  povezuje Klek sa Radaljom i osobito je prometna u večernjim satima.
Iz mjesta su organizirani cjelodnevni izleti starim drvenim brodom “Lipa moja” do Malog Stona te do Ušća Neretve i poluotoka Pelješca. Ljepotu i čari doline rijeke Neretve doživite kroz “foto safari” u neposrednoj blizini vožnjom u tradicionalnoj neretvanskoj lađi. Ljubiteljima planinarenja i prirode preporucamo šetnju na brdo iznad Kleka do Smrdan-grada gdje ce uz kadulju i drugo mediteransko bilje osjetiti mirise Dalmacije.Klek se nalazi na glavnoj magistralnoj cesti uz Dalmatinsku obalu, 70 km udaljen od Dubrovnika, te ima idealnu poziciju za jednodnevne izlete. Od turističkih destinacija preporučujemo StonMljetKorčuluMakarsku (70 km) i Split (130 km) a u susjednoj BiH Međugorje (50 km), Mostar Sarajevo.U blizini se nalaze gradovi Opuzen (10 km), Metković (20 km) i Neum (BiH 4 km) gdje su vam na usluzi veliki supermarketi, brojni restorani i konobe, mesnice i ribarnice, banke i sve ostalo potrebno za nezaboravni odmor.
Najbliža zračna luka su Ćilipi-Dubrovnik (85km).

 

Pogledajte kratki video o ljepotama Kleka: